Om stress i livet

Stress i livet kan till exempel vara att ha för mycket på jobbet, en relation som knakar, problem med ekonomin, en sjuk förälder att ta hand om, ett barn som behöver extra hjälp och stöd. Stress sätter sina spår i kroppen och kanske får vi problem med sömnen, spänningar i kroppen, huvudvärk, magbesvär eller återkommande infektioner. När vi äntligen får en stund över har vi svårt att varva ner och lyckas inte återhämta oss.

Stress och oro börjar ta över all ledig tid och gör det allt svårare att tänka klart. Känslan av att inte räcka till, att ha för mycket att göra och att inte kunna påverka livssituationen ökar. Vi kan då känna oss maktlösa, uppgivna, ångestfyllda och ledsna över vår situation. Vi kanske struntar i måltider, hoppar över fysisk träning, skjuter på sänggåendet. Vi har helt enkelt inte tid att tänka på oss själva och ta hand om våra egna behov längre. Känslan av att hamnat i ett ekorrhjul som inte går att ta sig ur har vuxit sig allt starkare.

Om smärtor och besvär i kroppen

Att leva med ett långvarigt smärttillstånd, en somatisk sjukdom, eller förändringar i kroppen som man inte riktigt kan styra över kan vara mycket psykiskt påfrestande. Det kan ge upphov till ångest, oro, ilska, förtvivlan, nedstämdhet, sorg. Att långvarigt gå med dessa känslor kan i sin tur kanske gör att man känner sig tröttare, rör på sig allt mindre och inte kommer ut och träffar sina vänner längre.

Det som en gång i tiden var roligt, stimulerande och av intresse kanske man nu har slutat med helt och hållet. Kroppen blir bara svagare, stelare, ondare. Man blir ännu mer ledsen, ensam och kanske deprimerad. Den psykiska och fysiska smärtan bara ökar, trots att man önskar sig det motsatta. Tillståndet har blivit likt en nedåtgående spiral som man inte vet hur man ska bryta.

Post trauma Stress

Vi kan också få stressreaktioner långt efter att en svår händelse inträffat. Så kallad post trauma stress reaktion trots att det inte längre finns något identifierbart hot.

Kroppen minns olika händelser vi upplevt genom livet. Kanske du som vuxen går omkring i vardagen med en ständig beredskap i kroppen av spändhet och oro för att det värsta ska hända fastän det inte finns något identifierbart hotfullt.

Kanske en plötslig farlig situation i nuet triggar igång en stark reaktion i kroppen som om det vore det gamla traumat igen. Eller tillsynes oskyldiga stimuli runt omkring i vardagen som väcker obehag och reaktioner i oss av sådan grad att livsutrymmet börjar minska och att man inte känner igen sig själv som person längre.

Om känslor

Känslor kan överraska oss, dyka upp oväntat, vara förbi lika snabbt som de kom, men de kan också stanna kvar i oss. Vi kan få svårt att släppa dem, plågas av en gnagande känsla av obehag, eller oro för resten av dagen eller över en längre tid som vi inte vet hur vi ska hantera.

Det är normalt att vilja göra sig av med obehag och vi människor utvecklar olika strategier för att minska vårt lidande. Vi tycker ofta att dessa strategier fungerar i stunden men långsiktigt kan det ibland medföra att problematiken kvarstår eller till och med blir värre och istället påverkar livskvalitén negativt.

Dessa exempel ovan visar på komplexa och utmanande situationer i livet som ger upphov till psykiskt och fysiskt lidande då vi kan behöva få hjälp av en psykolog eller psykoterapeut för att förändra och komma vidare i riktning mot ökad hälsa och välmående.